marți, 17 ianuarie 2012

Rasul

RASUL face parte din subordinul Felis al familiei Felidea. Este un animal puternic si agil ce poate depasi 1- 1,5 m lungime, din care coada masoara 25 cm. si o greutate de 30 kg. Este, la momentul actual, cel mai mare felid din Romania, fiind raspandit in cele mai retrase masive muntoase, cum este Retezatul, Parangul, Fagarasul sau Muntii Rodnei.

Pe partea dorsala a corpului blana este rosie-cenusie, amestecata cu alb; pe cap, gat, spate si flancuri blana prezinte pete care variaza mult. Elementele care il particularizeaza sunt: favoritii dispusi pe maxilarele superioare, varful cozii negru si smocurile de peri negri de pe varfurile urechilor (care au 4-5 cm).

Asemenea celorlalte felide, paseste fara zgomot, incet si prudent, alearga repede si este capabil sa execute salturi impresionante in lungime, ce depasesc de 10 - 15 ori lungimea propriului corp. Se catara in copaci (foarte putine din speciile mari ale acestei familii nu sunt capabile sa se catare in arbori, cum ar fi leul sau ghepardul) si se descurca foarte bine si in apa.

Traieste in nordul si estul Europei, in Asia Occidentala, in Tibet si America de Nord, in padurile dese si greu accesibile, bogate in vanat. In trecut putea fi intalnit in toate padurile mari din Germania. Exista mai multe rase de rasi, cum ar fi Lynx pardalis din Spania, Felis caracal sau Rasul pustiului din Africa, Lynx canadensis sau Rasul polar si Lynx rufus sau Rasul rosu din America etc.

Din cauza faptului ca ataca orice animal, provocand pagube turmelor de vite, dar si din cauza frumusetii deosebite a blanii si a gustului deosebit al carnii, rasul este urmarit si vanat pretutindeni, fapt ce a condus la disparitia lui din anumite zone.  Din constatarile facute asupra animalelor aflate in captivitate s-a ajuns la concluzia ca rasul este cel mai iritabil si salbatic reprezentant al intregii familii.

Rasul traieste izolat si vaneaza pe timp de noapte. Este vestit pentru abilitatea cu care isi captureaza prada, pe care o urmareste din copac, napustindu-se asupra ei, printr-un salt mare. Este un animal carnivor si iubitor de sange, consumand la animalele vanate in primul
rand organele cu masa sanguina semnificativa (inima, ficat, plamani). Nu este un animal de grup.

Un comentariu: