marți, 3 ianuarie 2012

Ghepardul-Cel mai rapid animal de pe planeta



Asa cum probabil stiti, ghepardul este, un mamifer cu o acceleratie exploziva, el fiind capabil de a atinge in 3 secunde, pornind de pe loc, o viteza de circa 110 km/h, fiind mai rapid decat majoritatea masinilor de curse. S-a demonstrat faptul ca, spre deosebire de restul felidelor, ghepardul are gheare neretractile, din aceasta cauza el poate dezvolta o forta motrica superioara.
Ghepardul regal se deosebeste  prin coloritul blanei sale diferit si anume, detine cele mai mari si mai intunecate pete, aceasta stabilindu-se ca aceste pete sunt cauzate de o gena recesiva, si nu pentru ca sunt o alta subspecie. Initial ghepardul regal a fost privit ca un mit, deoarece acesta a fost vazut atat de rar, in 1926 a fost raportat primul exemplar in Zimbabwe, iar in 1975 pentru prima data i-a fost luata o fotografie.

Daca in prezent se stia ca un ghepard comun, poate atinge o viteza maxima de circa 110 – 115 km/h, ghepardul regal a stabilit un nou record de viteza ajungand in timpul vanatorii, pe termen scurt, pana la incredibila viteza de aproximativ 135 km/h.

 Acesta este un ghepard regal!!!


Ghepardul, al cărui nume în limba engleză, cheetah, este originar din sanscrita, Chitraka, denumire binomială, Acinonyx jubatus, este un membru atipic al familiei pisicilor sălbatice mari, Felidae. Ghepardul este a un cățărător modest, vânând prada prin viteza alergării sale și nu prin agilitatea săriturii. Ca atare, este plasat în propriul său gen, Acinonyx. Ghepardul este, de departe, cel mai rapid animal terestru, și chiar dacă viteza sa maximă exactă este necunoscută, poate atinge adesea mai mult de 105 km/h (sau 65mph). Cel mai rapid record de viteză înregistrat de un ghepard a fost de 105 km/h (65.25 mph), obținut pe distanțe scurte (de circa 460m sau 500 de varzi). Ghepardul este, de asemenea, posesorul unei accelerații explozive, fiind capabil de a atinge în trei secunde, pornind de pe loc, viteza de circa 110 km/h (sau ≈70 mph), fiind mai rapid decât majoritatea mașinilor de curse. La acest record contribuie și faptul că, spre deosebire de restul felidelor, ghepardul are ghearele neretractile. În prezent, cea mai mare populație de gheparzi se găsește în Namimbia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu