luni, 2 ianuarie 2012

Leopardul

Leopardul este una din cele mai mari feline, cu o greutate cuprinsă între 40 - 80 kg, o înălțime de 60 - 80 cm și cu o lungime a corpului de până la 2 m.

Leopardul mai este cunoscut cu numele de  „Panthera pardus”.Acesta este un expert la catararea in copaci.
Pantera neagră este unicul leopard cu blana de culoare neagră în întregime. În ciuda acestor mărimi destul de mari, leopardul este un animal agil. Pot trăi până la 20 ani. Leoparzii sunt animale nocturne Leopardul este vestit pentru capacitatea sa de adaptare,iar datorita simturilor sale excelent dezvoltate si a desenului blanii,ramane nevazut daca este nevoie.

STIATI CA...
  • Leopardul bea apa cu placere in fiecare zi , dar in lipsa acesteia , rezista aproximativ 1 luna intreaga.
  • Despre leopard se spune ca accepta  in mod deosebit carnea de caine.Au rapit multi caini de pe terasele caselor.
  • Leopardul poate ramane insesizabil chiar si cand nu prea exista posibilitatea de a se ascunde in mediu   ( cum ar fi in zonele muntoase). Datorita acestor inaltimi , este mai greu de depistat decat leul sau tigrul.


Panthera Pardus, este un membru al familiei Felidae şi cea mai mică dintre cele patru "pisici de mare", în genul Panthera, celelalte trei fiind tigrul, leul, şi jaguar.Leopard a fost o dată distribuite în Est şi în Asia de Sud şi Africa, din Siberia spre Africa de Sud, dar gama sa de distribuţie a scăzut radical din cauza vânătorii şi a pierderii habitatului. În prezent, este în principal gasit în Africa sub-sahariana, există, de asemenea, populaţii fragmentate în subcontinentul indian, Sri Lanka, Indochina, Malaysia, Indonezia, şi China.

Comparativ cu alţi membri ai familiei Felidae, leopardul a picioare relativ scurte şi un corp lung, cu un craniu mare. Aceasta este similară în aparenţă cu jaguarul, dar este mai mic şi mai uşor construit. Blana sa este marcat cu rozete similare cu cele ale Jaguar, dar rozete de leopard sunt mai mici şi mai dens ambalate, şi nu au de obicei ca puncte centrale jaguarii fac. Atat leoparzii şi jaguarii care sunt melanistic (complet negru sau de culoare foarte inchisa) sunt cunoscute sub numele de pantere negre.

Succesul specii în sălbăticie este în parte din cauza comportamentului său de vânătoare oportuniste, adaptabilitatea sarcina de a habitatelor, de abilitatea de a rula la viteze se apropie de 58 kilometri pe oră (36 mph), capacitatea sa de neegalat de a urca copaci chiar şi atunci când poartă o carcasă grele , şi capacitatea acesteia de notorii pentru stealth.Leopard consumă practic orice animal care se poate vâna în jos şi de captură. Habitatul lui variaza de la padurile tropicale la terenuri deşert.




Vânătoare şi dieta

Leoparzii sunt vânători versatil, oportunist, si au o dieta foarte larg. Ele se hrănesc cu o diversitate mai mare de pradă decât alţi membri din speciile Panthera, şi vor mânca orice, de la gândacii de bălegar la 900 kg (2.000 lb) elands de sex masculin gigant  Dieta lor constă, în principal de ungulate şi maimuţe, dar. Ei mananca, de asemenea, rozătoare, reptile, amfibieni, insecte, păsări (cum ar fi Guineafowl Vulturine), peşte şi, uneori, prădători mai mici (cum ar fi liliacul urecheat-vulpi, jderi, şi şacali). In cel putin un exemplu, un leopard a precedat o sub-adult Nile crocodil care a fost trecerea pe uscat.  Ei tulpină prada lor in tacere, năpusti pe el de la ultimul minut, şi strâng de gât cu o gustare rapidă. În Africa, mijlocii antilope oferă o majoritate de prada lor, în special Impala şi gazelele lui Thomson. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu