sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Delfinul

Delfinii sunt mamifere marine înrudite cu balenele si marsuinii (Phocoena phocoena). Există în jur de 40 de specii de delfini în 17 genuri diferite. Delfinii variază ca dimensiune de la 1.2 m și 40 kg (Delfinii Maui), ajungând până la 9.5 m și 10 tone (Orca sau Balenă ucigașă).
Se găsesc în întreaga lume, în special în apele puțin adânci din zonele de coastă. Delfinii sunt animale carnivore, hrănindu-se cu pește și calmari. Familia Delphinidae este cea mai mare din Ordinul Cetacea, fiind și relativ recentă: delfinii au evoluat acum aproximativ 10 milioane de ani, în miocean

 » Delfinii sunt cele mai inteligente mamifere marine. Ei traiesc in grupuri, in toate oceanele lumii dar se gasesc in mod special in Oceanul Atlantic si cel Pacific. Desi isi petrec foarte mult timp in ape, delfinii sunt nevoiti sa iasa la suprafata pentru a respira.


»  Corpul l» Lungimea unui delfin la maturitate depaseste 1,2 metri dar poate fi si mai lung. Cantaresc intre 60 si 600 de kg.
» Delfinul are intre 12 si 200 de colti si nu isi pierde nici unul pe intreaga durata a vietii.
» Poate sari din apa si pana la 6 metri.
» Delfinii pot privi cu un ochi intr-o parte si in acelasi timp cu celalalt ochi privesc intr-o alta directie.
» Nu se sperie de furtuni deoarece le place foarte mult in mare agitata.
» Sunt foarte jucausi. Jocurile ocupa mult din timpul delfinilor.

» Se hranesc, in deosebi noaptea, cu pesti si cu calmar. Isi folosesc sonarul pentru a descoperi pestii ascunsi in nisip. Delfinii sunt vanatori extraordinari. Pot sa survoleze chiar si apele putin adanci si pot ataca chiar si animalele care stau pe marginea apelor. Cand ataca in haita pastreaza liniste. Sunt iuti si agili. Cand vad mai multi pesti intr-un loc ii aduna in bancuri foarte restranse, dupa care inhata pestii unul cate unul.
» Delfinii inoata repede ceea ce ii protejeaza de posibilii pradatori. Sunt foarte protectori unii cu ceilalti. In cazul in care sunt atacati de pradatori formeaza manunchiuri de mai multi delfini pentru a se putea apara mai bine. Cand o femela este pe cale sa nasca, pentru a o proteja, ceilalti delfini fac un zid in preajma ei, de jur in prejur.
» Cel mai mare delfin se numeste Orca si i se mai spune balena ucigasa. Poate atinge 10 metri lungime dar si o greutate de circa 7 tone. Desi este atat de imensa, Orca poate atinge viteze de 45 km/h. Acesti delfini mai sunt numiti si “lupii marilor”. Se hranesc cu pinguini, pesti, lei de mare dar si cu alte vietati. Femelele conduc vanatoarea si ataca primele apoi masculii sunt cei care dau lovitura de gratie vanatului. Sunt adevarati ucigasi.
Sursa: http://www.descopera.net/
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu