miercuri, 4 ianuarie 2012

Gazelele



Genul de antilope cel mai cunoscut si cel mai bogat in specii este cel al gazelelor (Gazella). Sunt animale sprintene si delicate, cu coarnele inelate, in forma de lira, care populeaza stepele Africii si ale Asiei. Fauna africana se remarca prina abundenta animala si prin numarul mare de antilope si gazele mici sau mari, solitare sau sociale, forestiere sau desertice, toate provenind din aceeasi familie - cea a Bovidae-lor. Dintre acestea gazela Thomson (Gazella thomsoni) si gazela Grant (Gazella granti) traiesc inca in zonele tropicale africane ca stramosii lor. Silueta eleganta a gazelelor se regaseste la absolut toate speciile, in ciuda catorva diferente de marime. Gazela Grant este de doua ori mai mare decat gazela Thomson, insa ambele ilustreaza perfect genul Gazella, cu capetele lor fine, cu urechile mobile, cu ochii foarte ageri si cu coarnele inelate, prezente la ambele sexe. Acestea coabiteaza in savanele Africii de Est. Gazelele se hranesc, de obicei, cu ierburi si frunzis.
           
Gazelele Grant au un simt al dominarii foarte dezvoltat. Comportamentul lor este graitor in acest sens. Ele au un mers tantos, iar atunci cand isi disputa suprematia masculii se ridica in doua piciaore si isi smucesc capul, intr-o suita de pozitii ostentative. Gestul cel mai distinct - jocul de cap - este unic printre gazele. Cei doi rivali stau unul langa altul, cu fetele orientate in directii opuse. In momentul in care se apropie, isi intorc fetele, cu barbiile si capetele ridicate, apoi, simultan, isi rasucesc capetele, privindu-se fata in fata si agitandu-si superbele coarne. Rareori se ranesc, insa prin gesturile capului se stabileste care dintre ei este cel mai puternic. Astfel de dueluri pot dura 15 minute, pe parcurs rivalii facand pana la 20 de jocuri cu capul. De obicei, conflictul se rezolva fara sa fie necesar un contact fizic intre cei doi. Gazelele Grant au un comportament mai putin social: singurul grup care se observa in mod regulat este cuplul mama-pui. Celibatarii pot trai in grupuri mici pe perioade scurte.

Prin coloritul lor, gazelele Thomson se camufleaza destul de usor in savanele uscate ale Africii. Corpul le este acoperit de o blana galbuie, si prezinta niste fasii groase negre, care le estompeaza conturul atunci cand se afla in turma. Spre deosebire de gazelele Grant, traiesc in cirede mari de sute sau chiar mii de indivizi si, uneori, se asociaza cu turme de zebre sau de antilope gnu, pentru a se apara mai bine de pradatori. Foarte interesant este ritualul de imperechere al acestor gazele: masculul trebuie sa execute o serie de jocuri pentru a convinge femela sa cedeze avansurilor lui. Mai intai se apropie de ea, intinzandu-si gatul si o inghesuie pana cand aceasta urineaza. Masculul ii adulmeca si ii gusta urina, chimicalele din ea indicandu-i daca femela este pregatita de imperechere. In cazul in care semnalele sunt pozitive, o urmeaza la cativa metri distanta, se inalta pe picioarele din spate si recurge la un topait leganat, scotand uneori sunete sub forma unor bolboroseli.




Sursa : Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu