sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Lupul roscat

Mod de viata
Desi lupul roscat prefera sa traiasca in padurile montane, il putem  intalni si in  zone mai diferite cum este Tibetul, in  care nu sunt paduri.Din toata familia   Canidae, lupul roscat este cel care traieste in conditiile climatice cele mai variate , fiind capabil sa suporte gerul puternic , dar si caldura tropicala.


Lupul roşcat vânează în haită cu mare curaj şi de regulă cu succes, fiind în stare să doboare animale de mărimea bizonului, gonindu-le până la moarte.
Lupul roşcat trăieşte în haite, fiind numit şi câinele sălbatic al Asiei. Lupii haitei pornesc la vânătoare împreună şi tot împreună îşi cresc urmaşii. în ciuda îndârjirii dovedite în timpul vânătorii, lupul roşcat este un animal fricos evitând apropierea omului.
Mod de viaţă si vanatoare
Deşi lupul roşcat preferă să trăiască în pădurile montane, îl putem întâlni şi în zone mai diferite cum este Tibetul, în care nu sunt păduri. Din toată familia Canidae, lupul roşcat este cel care trăieşte în condiţiile climatice cele mai variate, fiind capabil să suporte gerul puternic, dar şi căldura tropicală.
Haita lupului roşcat este compusă din membrii familii lor înrudite. în vremurile în care animalele ce îi alcătuiau prada principală, nu erau rare, lupul roşcat trăia pe acelaşi teritoriu o perioadă lungă de timp. Raza lui de acţiune aztăzi este considerabil mai mare, deoarece străbate teritorii întinse pentru a găsi hrană.
Reproducere
In partea de sud a ariei sale de răspândire, lupul roşcat nu are o perioadă de împerechere bine stabilită, însă în regiunile nordice, împerecherea are loc iarna târziu, iar urmaşii vin pe lume între lunile februarie şi aprilie.
In perioada de împerechere, femela îşi amenajează un cuib în scorbura unui copac sau în crăpăturile stâncilor şi adesea împarte acest bârlog şi cu alte femele. Cand este pregătită pentru împerechere, urmăreşte cu îndârjire un mascul şi emite sunete smorcăite până cănd se produce împerecherea.
Puii se nasc după 60 de zile de gestaţie, au ochii închişi şi sunt acoperiţi cu un puf brun-auriu. Puii se dezvoltă destul de repede. După trecerea a două luni, puii, altfel nu prea îndrăzneţi îşi părăsesc mama doar din când în când, iar peste şase săptămâni devin mult mai independenţi.
Ştiaţi că….
• Potrivit unei legende, lupul roşcat îşi stropeşte victima în ochi cu urină, iar aceasta îl orbeşte pentru scurt timp.
• In Moscova, un mascul al acestei specii a reuşit să scape din ţarc realizând o săritură cu avânt, de 6 m lungime şi 2 m înălţime.
• Urletul emis de lupul roşcat poate fi imitat, vânătorii indieni îl folosesc ca să ademenească animalul.
 Caracteristici mai importante
Dimensiuni corporale
Talia: 43-50 cm
Lungimea corpului: 76-112 cm
Lungimea cozii: 30-55 cm
Greutatea corporală: 15-25 kg
Reproducere
Perioada de împerechere: în partea de nordică a ariei sale de răspândire, iama târziu
Durata gestaţiei: 62-64 zile
Numărul puilor la o fătare: 2-6
Mod de viaţă
Comportament: trăieşte în grupuri familiale sau în haite, compuse din cel mult 20 de exemplare
Sunete emise: smorcăit, scheunat, scrâşnet din dinţi, urlet
Hrana: mai ales animale copitate, mamifere mici şi păsări
Specii înrudite
In trecut anumiţi reprezentanţi ai genului Cuon au fost considerate specii independente: C. phmoevus, C. sumatrensis, C. dukhunensis, C.  rutilans şi C.  iavanicus; acestea însă sunt subspecii ale lupului roşcat.
Teritoriul de răspândire al lupului roşcat
Aria de răspândire
Răspândit în India, exceptând Sri Lanka, în sud-estul Asiei, până în Indonezia, în unele părţi ale Rusiei, Mongolia, China şi Coreea.
Protecţia speciei
Datorită vânătorii excesive a animalelor ce îi alcătuiesc hrana, lupul roşcat este o specie ameninţată, în marea majoritate a teritoriilor sale de răspândire. Habitatul său se micşorează continuu şi omul îl vânează în continuare.
Caracteristicile specifice ale lupului roşcat
Coada: este stufoasă, lungă, aproape că atinge solul, seamănă cu cea a vulpii; prezintă o culoare mai închisă decât restul corpului, la vârf prezentând culorile: negru, brun sau alb.
Părul: pe părţile laterale ale corpului are culoare roşcat-ruginie, pe gât şi umeri prezintă o nuanţă mată, brun-aurie. în partea de sud a ariei sale de răspândire, lupul roşcat are părul mai scurt şi mai deschis la culoare, în partea de nord însă are un strat inferior de păr mai gros.
Abdomenul: părul de pe abdomen este mai deschis la culoare decât cel de pe spate, uneori are culoarea crem.
Botul: în jurul ochilor şi a feţei are desenate umbre de culori mai închise.
Labele: sunt albe; faţă de dimensiunea animalului picioarele sunt destul de scurte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu