luni, 31 octombrie 2011

Bizonul

Bizonul este un animal erbivor masiv din categoria rumegătoarelor, aparţinând familiei Bolidae, care a fost în trecut foarte răspândit ca animal sălbatic în regiunile emisferei nordice. Singurele reprezentante ale bizonului le reprezintă cele două varietăţi ale sale, bizonul nord american (Bison bison) şi cel european, cunoscut şi ca zimbru (Bison bonasus).
Bizonul american are masa cuprinsă între 450-1350 kg. Înălţimea la greabăn este de 1,60-1,80 m. Numărul de pui este 1. Durata vieţii sale este în jur de 33 ani.
Bizonul american este o bovină sălbatică, fiind înrudit cu Bizonul european. Este cel mai puternic mamifer ce trăieşte pe marele câmpii ale Americii de Nord. Bizonul este erbivor şi mănâncă frunze. Caută cartofi în timpul verii; licheni, iarbă uscată şi muşchi în timpul iernii.
În timpul sezonului de împerechere, masculii şi femelele se strâng împreună în grupuri mari, unde masculii poartă lupte violente între ei. Bizonul american este un animal periculos. El atacă cu mare viteză, imediat cum îşi identifică rivalul, lucru care se întâmplă graţie unui fin simţ al mirosului şi al unui auz foarte bun. În trecut, era foarte important pentru indienii nord-americani. Aceşti oameni urmăreau mişcările sezoniere ale cirezilor, pentru că întreaga lor existenţă depindea de bizoni dar nu ucideau decât un număr rezonabil, atât cât era nevoie.
Sosirea europenilor şi progresul căilor ferate spre vest au adus pierderi majore în rândul bizonilor. Doar câteva sute au supravieţuit şi aceştia au fost duşi în rezervaţie pentru a se reproduce. Azi există aproximativ 10.000 de bizoni americani, toţi trăind în zone protejate.

Un comentariu: