Caprioarele traiesc singure sau in grupuri mici , alcatuite din cel mult 10 exemplare. Sunt active mai ales dimineata devreme sau pe inserat.Sun animale deosebit de vigilente si fricoase,iar in caz de pericol isi intind gatul si privesc insistent in directia din care au auzit sunete, ciulindu-si urechile.
Doar masculul poarta coarne,ce se schimba la fiecare sfarsit de octombrie,cand ii cresc altele in locul celor vechi.Coarnele sunt folosite pe post de arme in timpul luptelor cu masculii rivali.Doar masculii mai varstnici de trei ani prezinta coarne cu cate trei ramificatii.Coarnele in plina dezvoltare sunt acoperite cu un strat moale ca un burete,bine vascularizat,ce hraneste tesutul osos in crestere. Acest strat se usuca primavara, iar masculii isi freaca coarnele de trunchiul copacilor, pentru a se debarasa de el.
Descriere
Înălțimea la grebăn este între 65–75 cm iar lungimea corporală poate varia între 95 și 135 cm.
La unele specii, dimorfismul sexual este foarte pronunțat: Masculul, Capreolus capreolus L, numit caprior, are dimensiuni mai mari decât femela, cântărind între 20 și 30 kg. A nu se confunda cu cerbul, un animal înrudit, de dimensiuni mult mai mari, care are greutatea cuprinsă între 180 și 300 kg. Longevitatea este apreciată la 12-15 ani. Căprioara este vânată pentru blana sa de culoare roșie brună sau roșie-căramizie, devenită cenușie pe timp de iarnă.
foarte fumos
RăspundețiȘtergere