luni, 31 octombrie 2011

Bizonul

Bizonul este un animal erbivor masiv din categoria rumegătoarelor, aparţinând familiei Bolidae, care a fost în trecut foarte răspândit ca animal sălbatic în regiunile emisferei nordice. Singurele reprezentante ale bizonului le reprezintă cele două varietăţi ale sale, bizonul nord american (Bison bison) şi cel european, cunoscut şi ca zimbru (Bison bonasus).
Bizonul american are masa cuprinsă între 450-1350 kg. Înălţimea la greabăn este de 1,60-1,80 m. Numărul de pui este 1. Durata vieţii sale este în jur de 33 ani.
Bizonul american este o bovină sălbatică, fiind înrudit cu Bizonul european. Este cel mai puternic mamifer ce trăieşte pe marele câmpii ale Americii de Nord. Bizonul este erbivor şi mănâncă frunze. Caută cartofi în timpul verii; licheni, iarbă uscată şi muşchi în timpul iernii.
În timpul sezonului de împerechere, masculii şi femelele se strâng împreună în grupuri mari, unde masculii poartă lupte violente între ei. Bizonul american este un animal periculos. El atacă cu mare viteză, imediat cum îşi identifică rivalul, lucru care se întâmplă graţie unui fin simţ al mirosului şi al unui auz foarte bun. În trecut, era foarte important pentru indienii nord-americani. Aceşti oameni urmăreau mişcările sezoniere ale cirezilor, pentru că întreaga lor existenţă depindea de bizoni dar nu ucideau decât un număr rezonabil, atât cât era nevoie.
Sosirea europenilor şi progresul căilor ferate spre vest au adus pierderi majore în rândul bizonilor. Doar câteva sute au supravieţuit şi aceştia au fost duşi în rezervaţie pentru a se reproduce. Azi există aproximativ 10.000 de bizoni americani, toţi trăind în zone protejate.

Leul asiatic

Mod de viata
Asemanator rudei sale africane si leul asiatic traieste in grupuri familiale strans unite.Grupurile sunt alcatuite din 15-40 de animale,mai ales din femele inrudite si urmasii acestora.Daca in cadrul unui grup traiesc mai multi masculi , acestia sunt probabil strans inruditi.din punct de vedere al obtineri hranei, al  cresterii urmasilor  si a convietuiri sociale, masculi  depind de regula de femele.
Mascculul are un teritoriu propriu, pe care il protejeaza pana la moarte fata de rivali.Luptele se termina  frecvent prin moartea unui dintre masculi. Invingatorul gastiga teritoriu si preia conducerea grupului.

Leul este un mamifer din familia Felidae. Leul mascul poate fi recunoscut ușor datorită coamei sale și poate cântări până la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici, cântărind până la 150 kg. Leii trăiesc in jur de 20 ani. Leii sunt animale carnivore care trăiesc în grupuri de familii, consistind în femele înrudite, puii de ambele sexe, și un mascul neînrudit, care se împerechează cu femelele adulte. Familia:Leul își protejează familia în momentele în care este atacata. De aceea, leul se poate numi și un iubitor de familie. Femelele se ocupă cu vânatul, în timp ce masculii apără și mențin frontierele teritoriului. Masculii sunt dați afară din grup când ajung la maturitate. Cu toate că este cunoscut ca "regele junglei", leul este un animal care trăiește în câmpii deschise, și poate fi găsit prin toată Africa. Chiar și așa, este o specie în pericol, populații semnificative găsindu-se doar în parcuri naționale din Tanzania și Africa de sud Ultimul rămas al familiei leului asiatic (Panthera leo persica), care în vechime trăia din Grecia până în India, trăieste în Padurea Gir din nord-vestul Indiei. Aproximativ 300 lei trăiesc într-un sanctuar din statul Gujarat.
Leii au dispărut din Grecia, ultimul loc în care mai trăiau în Europa până în anul 100 e.n., dar populații semnificative au rămas în nordul Africii până la începutul secolului XX.
Leii sunt un simbol care apare des în heraldica familiilor regale și cavaleriei. Apar până și în arta Chinei, deși nu au trăit niciodată acolo. Nici un alt animal nu a primit mai multă atenție în artă și literatură. În Biblie este amintit de 130 de ori. În arta epoci pietrei, în special în picturile rupestre, se întâlnesc frecvent desene reprezentând lei.